2-ри западен окръжен военен съд в Санкт Петербург осъди Дария

...
 2-ри западен окръжен военен съд в Санкт Петербург осъди Дария
Коментари Харесай

Дария Трепова ще лежи 27 г. в руски затвор заради взрива в Санкт Петербург

 2-ри западен областен боен съд в Санкт Петербург осъди Дария Трепова на 27 години затвор поради гърмежите в Санкт Петербур, при които бе погубен военният блогър Владлен Татарски.
 
Експлозията стана в кафене на 2 април 2023 година Твърди се, че Трепова е дала на Татарски дребен подарък по време на събитие, който малко по-късно избухнал. Татарски почина на място, а потърпевшите бяха десетки. Разследването се разви извънредно бързо - Трепова бе арестувана още на идващия ден и упрекната в осъществяване на терористична офанзива, противозаконен трафик на взривни устройства и подправяне на документи.
 
 Дария Трепова Дария Трепова Източник: Руската работа на BBC
Максималното наказване по тези обвинявания е общо 30 години затвор. Прокуратурата изиска 28 година отнемане от независимост. Съдът я призна за отговорна и по трите обвинявания, макар че самата Трепова призна единствено за потреблението на подправени документи. Отрече да е възнамерявала да навреди на Татарски. Според нея тя е била " сготвена " от съветските служби. 

Следствието твърди, че убийството на Татарски е било " деликатно квалифицирано " в Украйна. Според тях главен уредник е Юрий Денисов, дошъл в Русия през февруари, с цел да събере информация за Татарски. Според разузнаването той е предал бюста на Трепова с експлозиви благодарение на куриерска работа и по-късно е отлетял за Турция.
 
Прокуратурата счита, че Трепова е знаела за взривните субстанции в статуетката. Според прокурор Надежда Тихонова това се удостоверява от държанието на момичето по време на събитието: съгласно очевидци тя била нервна, постоянно жестикулирала, краката й треперели.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР